Distopii

Distribuie

 

Am scris în “Chinezării” despre societatea distopica chineza. Dar ce este o societate distopică? Pandemia de coronavirus a făcut din unele sintagme adevărate regine.”Societate distopica” este, fără îndoială, cea mai noua “bârfă” a orașului.

Plecam de la definiție.” O societate distopică se caracterizează prin prezența uneia din formele de guvernare autoritariste sau totalitare sau printr-o formă oarecare de opresiune sau de control social. ” (sursa Wikipedia). Distopie înseamnă anomalie. Distopia este o utopie in sens negativ.

În renumitul său roman distopic “1984”, publicat în 1949, scriitorul George Orwell a adus în discuţie ideea de supraveghere a populaţiei prin aşa-numitul sistem “Big Brother”. În carte, un grup de guvernare totalitar dorea să afle toate mișcările cetățenilor și întreținea o “poliție a gândirii”. China nu este o tara din cartea lui Orwell…
În același roman, populația Oceaniei este oprimată și înregimentată de un guvern socialist care nu dă doi bani pe individ și pe libertatea cuvântului, în vreme ce elita partidului chefuiește într-o viață de lux sub umbra lui Big Brother. În același roman se vorbește despre o elita conducătoare, despre crima de gândire. Literatura, nu realitate..

Societățile distopice pot prezenta una sau mai multe din următoarele trăsături (Wikipedia) :

1.un singur -stat națiune condus de o elită fără idei democratice. Un singur stat? O uniformizare a popoarelor? Topirea națiunilor în una singura? Unde ați mai auzit?

2.un sistem de propagandă de stat cu programe și sisteme educaționale care îi obligă pe cetățeni să adore statul respectiv și guvernul său, în încercarea de a-i convinge că viața lor în acel stat e dreaptă și bună. China practica deja acest sistem și își recompensează cu credite/puncte acei cetățeni model. Vag, și în societățile occidentale se aplica un sistem de punctaj social.Exemplu, în pandemie-specialistii in acord cu politica oficialilor sunt prezenți la emisiuni, lăudați, bonificații, în timp ce “rebelii” sunt marginalizați, demolati profesional. Sistemul de propaganda merge mai departe, poate distruge profesional orice autor de părere contrara, vezi cazul lui Cristi Puiu. Anterior lăudat de activiștii progresistii pentru filmele sale, devine persona non grata, și odată cu el și filmele lui.

3.un sentiment de frică sau dezgust față de lumea exterioara. Cuvintele sunt de prisos. Stai acasă… Virusul..Primul episod, terorismul.

4.o părere negativă în legătură cu viața tradițională sau orice formă de religie organizată, considerată primitivă și lipsită de sens. Judecat asa, aceasta propaganda progresista de care ne lovim zilnic, pare născută din însăși definitia distopiei.Unica religie permisa, încurajată chiar, este ecologia.

5.dominarea unei religii a statului. Exact.. religiile sunt vechi, medievale, inutile, se încurajează o singura religie,Carta Terrei.

6.construcție a unei realități ficționale în care grupuri largi de oameni sunt obligate sau amenințate să creadă. Explicațiile mele sunt redundante. Martorii covid ului. Credeți in virus?

7.corupție, impotență sau alte uzurpări ale valorilor democratice.

8.rivalități ficționale între grupuri care de fapt acționează ca un cartel. Partidele politice, în România, aflate într o lupta televizata, dar, real, într o colaborare intensa și profitabila. Transpartinic profitabila.

9.o constantă supraveghere din partea guvernului, agențiilor sau Poliției secrete. Va vrem binele, pentru a va apară trebuie sa va supraveghem.

O societate distopică folosește propaganda a controla oamenii, iar informația este manipulată să ajungă doar într-o anumită formă și doar cu un anumit conținut la individ, care are libertatea de exprimare limitata. Cetățenii unei societăți distopice sunt adesea supravegheați îndeaproape și învață de mici să venereze un concept, sistem sau conducător. Oamenilor li se induce teama de lumea exterioară celei în care trăiesc și sunt crescuți să fie parte din turmă, fără să manifeste vreodată comportamente individualist. În societățile de acest tip, cetățenii adesea se confrunta cu sărăcia.Alte caracteristice, tehnologizarea excesiva, prezenta mass mediei si influenta ei crescuta (parte a propagandei), dezumanizarea, sentimentele de empatie și compasiune fiind eliminate.

Nu, nu am comentat pandemia și viata în pandemie, ci o societate distopică. Similaritățile sunt incredibile.

Mass media ne domina viata, informația este gestionata de un monopol Big Tech ( decide sau nu Facebook ce este adevăr și ce nu?). Sa ieși din casa este considerat riscant – te infectezi, nu?

Inca o particularitate-cunoaşterea istoriei nu îşi au locul într-o societate distopică, oamenii fiind obligaţi să se raporteze doar la prezent.Mistific realitatea sau este o politica națională ca istoria sa fie minimalizata, înlăturată din programa școalara?

Am vorbit de China. Putem vorbi și de Moscova. Locuitorii sunt urmăriți prin camere de supraveghere și telefonie mobila. Reprezentanții Primăriei din Moscova știu cât timp petrec cetățenii în trafic, cât fac de la serviciu până acasă, cine merge cu metroul și cine preferă mașina personală.

Ati răsuflat ușurați.. China, Rusia, v ați gândit ca “lumea libera” este ferita.Ei bine, în topul capitalelor digitalizate, Londra este pe locul 4,in lume! Ca sa nu dormiți liniștiți, odată cu periculului terorismului s a implementat acest sistem Big Brother,coronavisul fiind al doilea val generator de urmărire digitala.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *