Chinezării

Distribuie

 

La 14 iunie 2014, Consiliul de Stat al Chinei a publicat un document intitulat “Planificarea schiţei pentru construirea unui sistem de credite sociale”. Un sistem obligatoriu pentru toți cetățenii care sa le monitorizeze comportamentul și sa le acorde puncte.
“Acest sistem va permite celor de încredere să se plimbe liber, în timp ce pentru discreditaţi va fi greu să facă chiar şi un pas”, asa îl descriu autoritățile chineze.
Sistemul de “credit social” va viza toti cetatenii din China si va functiona pe baza unui algoritm de notare.
Se vor monitoriza activitatea online, alegerile financiare și, în plus, toți cetățenii vor fi filmați constant de 200 milioane de camere,initial, urmând ca numărul camerelor sa crească pana la 600 milioane de camere.
Sa nu uitam, China este o tara cu 1,4 miliarde de locuitori. Ne aflam în prezenta unui gigantic proiect de inginerie sociala. Sistem vast de camere de supraveghere cu AI (inteligenta artificiala), recunoaștere faciala, documente medicale personale, documente financiare, acte legale – totul este interpretat și notat de un sistem foarte avansat de inteligenta artificiala. Nu, nu povestesc ultimul film SF văzut, ci aceasta este realitatea în China.
Cum funcționează?
Fiecare locuitor poate ajunge la un scor total de 800 de puncte, atinse prin îndeplinirea serviciului comunitar sau cumpărarea de produse chinezești. Scorurile sunt actualizate în timp real, camerele și aplicațiile folosite verifica cu cine te întâlnești, ce cumperi, ce poze cauți pe net, ce comentezi online. Scorul bun nu depinde exclusiv de tine, ci și de partener, de prieteni. De exemplu, dacă cineva zice ceva în mediul online împotriva guvernului chinez și alți prieteni îi împărtășesc ideile, toată lumea are de suferit, și vor pierde toți puncte. Dacă chinezii au prieteni care cumpără produse nerecomandate de stat vor pierde și ei și tu puncte. În felul acesta aplicația încurajează oamenii să dea ”unfriend” celor care nu sunt activi în a duce mai departe propaganda de Stat. În acest sistem al creditului social, mai contează și cât alcool cumperi, dacă incalci regulile de circulație, dacă fumezi, dacă cercetezi evenimentele din Piață Tianmen, dacă nu respecti rezervarea de la restaurant, de la doctor, dacă treci stada prin loc nepermis, etc – foarte puține acțiuni sau activități rămân neincluse în sistemul de punctare, noțiunea de viata privata fiind un concept extrem de modest. Acest sistem de cenzura explicita și implicita (excluderea sociala dacă nu te conformezi majorității) funcționează. Evenimente precum masacrul din Piața Tiananmen sunt privite cu confuzie și neînțelegere de către generațiile mai tinere.
Citiți cu atenție, iar dacă pare ușor familiar, sa știți ca nu va înșelati…
Cine are un punctaj mic, din cauza lui sau a partenerului sau a prietenilor primește diverse restricții :călătoriile îi pot fi interzise, precum și internetul de mare viteză sau accesul copilului său la o școală mai bună.
In schimb, cine cumpăra ce produse dorește Partidul Comunist, discuta laudativ la adresa politicii Partidului, nu cauta sa contrazică politica oficiala are beneficii: obține mai repede credit, împrumuturi cu rate preferențiale, acces în aeroporturi, în loc mai bun la programarea pentru doctor.
Sistemul este funcțional, mai ales în marile orașe, și este foarte popular. Unii cetățeni sunt avantajați social de acest program. Deci nu se impune cu forța, dictatura algoritmica a cetateanului- model este preaslavita și imbratisata de cei avantajați care o și impun celorlați sub umbrela unei societăți mai bune,în progres. Suna cunoscut?
Jurnalistul de investigații Lui Hu spune că sistemul de credit social i-a distrus cariera, după ce a ajuns pe lista neagră fiindcă a acuzat guvernul de corupție.Etichetat drept „necinstit”, i s-a suspendat accesul la călătoria cu trenul, iar conturile de pe platformele sociale (unde avea aproximativ două milioane de abonați) i-au fost închise, ceea ce înseamnă că a devenit imposibil să-și facă meseria.
Acest sistem nu s ar putea realiza fără colaborarea unor companii online. De exemplu Alibana (cel mai mare retailer online din China), oferă reduceri pentru cei cu scor bun, dar, în același timp colectează toate datele căutărilor, achizițiilor cetățenilor chinezi.
Astfel se formează liste negre. Publicarea online a detaliilor cetățenilor care figurează pe lista neagră este o practică obișnuită, dar unele orașe aleg să facă publică această listă într-o manieră diferită.
Mai multe provincii au folosit ecrane TV în spații publice pentru a-i expune pe cei cu probleme. În unele regiuni, autoritățile au personalizat de la distanță tonurile de apel ale datornicilor aflați pe lista neagră, astfel încât apelanții să audă un mesaj de tipul: “persoana pe care o sunați este un debitor necinstit”.
E departe China, noua nu ni se va întâmpla niciodată asa ceva…Sa fie propunerea, încă marginala, ca acordarea îngrijirii în spital sa fie în funcție de postările pro sau anti covid, în același direcție, a cetateanului – perfect?
CIteste si:  Ultimul mohican

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *